Urządzamy kuchnię – sprzęt do gastronomii

Zakup sprzętu gastronomicznego do lokalu, takiego jak restauracja, bar, pizzeria, czy stołówka stanowi na ogół nie lada wyzwanie do właściciela. Przede wszystkim wymaga szczegółowego określenia zapotrzebowania i planu rozmieszczenia wyposażenia gastronomii. Nie jest to łatwe, gdyż wymaga sporej wiedzy ze strony właściciela, a nawet swego rodzaju wyobraźni.

Dlaczego właściwe rozmieszczenie sprzętu gastronomicznego jest tak istotne jeszcze przed zakupem? Otóż, bardzo ważne jest aby przy rozplanowywaniu zaplecza kuchennego kierować się jak najefektywniejszym i funkcjonalnym sposobem przygotowywania potraw. Chodzi o wybór najdoskonalszej i najkrótszej drogi od punktu A do punktu B, tak aby przy przyrządzaniu posiłków nie biegać bezsensownie po całej kuchni. Dlatego też, właściciele lokalu gastronomicznego, zanim zakupią sprzęt do gastronomii, zatrudniają wykwalifikowaną osobę do sporządzenia projektu technologicznego, w którym zawiera się zarówno rodzaj wyposażenia, jak i jego właściwe rozmieszczenie. Zanim jednak zapłacimy grube pieniądze za architekta od zaplecza kuchennego, warto rozejrzeć się za dobrym sklepem ze sprzętem gastronomicznym i zorientować, czy w jego ofercie nie znajduje się wykonanie takiego projektu w gratisie pod warunkiem zrobienia zakupów w sklepie.

Wyposażenie gastronomii obejmuje wszelkiego rodzaju sprzęty i drobne naczynia wchodzące w skład zaplecza kuchennego. Dobór odpowiednich sprzętów uzależniony jest w dużej mierze od rodzaju naszej działalności. Jeśli prowadzimy pizzerię powinniśmy zainwestować w dobry piec do wypiekania pizzy, przy czym musimy nakreślić czy chcemy uzyskać urządzenie na prąd, czy gaz, które niewątpliwie się różnią. Dlatego, zanim zabierzemy się za urządzanie kuchni, warto mieć w zanadrzu chociażby ogólną koncepcję jej urządzenia.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply