Piec konwekcyjny wady i zalety

Piec konwekcyjno-parowy jest nieodzownym elementem wyposażenia kuchni w każdym lokalu gastronomicznym. Jest niezwykle przydatnym sprzętem, dzięki któremu przygotowywanie potraw jest zdecydowanie prostsze i szybsze. Warto pamiętać jednak o tym, że piece konwekcyjno-parowe posiadają zarówno wady, jak i zalety. Przed podjęciem ostatecznej decyzji o zakupie warto poznać je wszystkie i sprawdzić, w jaki model najbardziej warto jest zainwestować.

Najważniejsze zalety pieców konwekcyjno-parowych

Jedną z najważniejszych zalet pieca konwekcyjno-parowego jest krótki czas przygotowywania potraw. Dzięki możliwości równoczesnego gotowania rozmaitych potraw zespół może pracować zdecydowanie szybciej. Jest to ogromną zaletą, ponieważ zapachy poszczególnych dań nie mieszają się ze sobą – to zasługa technologi bazującej na poziomej cyrkulacji powietrza we wnętrzu pieca. Piece konwekcyjne są odporne na wytężoną eksploatację i niezwykle rzadko ulegają jakimkolwiek awariom. Pozwalają też oszczędzać zasoby prądu, ponieważ temperatura wewnątrz pieca w bardzo szybki sposób podnosić się. Taka oszczędność jest dla przedsiębiorcy nie do przecenienia. Gotowanie w piecach konwekcyjno-parowych pozytywnie wpływa na smak i aromat przygotowywanych potraw, jednocześnie sprawiając, że dania są bardziej zdrowe. Umożliwia także rezygnację z dodawania tłuszczu podczas obróbki żywności – jego zużycie można ograniczyć nawet o 90%. Piece konwekcyjno-parowe dysponują też funkcją regeneracji potraw, która polega na bezpiecznym odgrzewaniu posiłków, w wyniku którego nie zmieniają one swojej konsystencji, ani nie tracą cennych wartości odżywczych. Piece tego rodzaju zazwyczaj są wyposażone w komputer. Umożliwia on zapamiętywanie receptur i programów wykorzystywanych podczas gotowania konkretnych potraw. Sprawia to, że personel nie musi pamiętać nierzadko skomplikowanych przepisów i może skupić się na tym, co przy pracy jest naprawdę ważne.

Wady pieców konwekcyjno-parowych, o których musisz wiedzieć

Żeby zainstalować piec konwekcyjno-parowy, niezbędne jest odpowiednie przygotowanie zaplecza kuchennego. Z tego powodu często nie można sobie pozwolić na jego wykorzystanie np. w restauracjach plenerowych, czy food truckach. Niezbędne w tym przypadku są dostęp do prądu oraz odpływ wody. Choć tego rodzaju piece pozwalają na gotowanie jednocześnie różnych potraw, to nie można dla nich ustawić różnych programów z odmiennymi ustawieniami dotyczącymi parametrów temperatury, czy wilgotności powietrza. Piece konwekcyjno-parowe są przeznaczone do jednorazowego przygotowywania wielu porcji jedzenia. Generalnie nie można tego nazwać wadą, jednak tak może być to postrzegane przez właścicieli mniejszych lokali, dla których wykorzystanie pieca konwekcyjno-parowego będzie zwyczajnie nieekonomiczne. Aby piec konwekcyjny służył bez zarzutu przez długie lata, należy przykładać bardzo wiele uwagi do jego właściwego użytkowania, regularnego czyszczenia oraz usuwaniu kamienia kotłowego, który gromadzi się na elementach urządzenia. Choć obsługa pieca konwekcyjno-parowego wydaje się być bardzo prostą rzeczą, rzeczywistość jest zgoła inna. Każdy, kto podejmuje się gotowania przy użyciu pieca konwekcyjnego, musi być odpowiednio przeszkolony. Oczywiście nie jest to wadą, ale wymaga odpowiedniego przygotowania pracownika, zanim ten zacznie wykonywać swoje obowiązki.

Mamy nadzieję, że teraz, po skrupulatnym podsumowaniu wszystkich wad i zalet produktu, jakim jest piec konwekcyjno-parowy, łatwiej będzie Ci podjąć decyzję o jego zakupie. Teraz na pewno już wiesz, w jakim stopniu sprawdzi się w Twoim lokalu gastronomicznym.

Więcej na stronie

https://mmgastro.pl/kategoria/produkty/120,piece-konwekcyjno-parowe

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply