Jaki piec konwekcyjny do restauracji?

Wybór pieca jest dla każdej restauracji jednym z podstawowych i najważniejszych wyborów. Jeśli wybierzemy zbyt mały model, to grozi nam utrata klientów, którzy nie będą chcieli spędzać u nas mnóstwo czasu czekając na posiłek, którego nie jesteśmy w stanie podać szybciej ze względu na niską wydajność pieca. Jeśli natomiast wybierzemy model zdecydowanie przeszacowany jak na nasze potrzeby, to będzie to dla nas niepotrzebny wydatek, oraz niepotrzebne zmniejszenie powierzchni użytkowej w kuchni. Nie da się bowiem ukryć, że mocniejsze sprzęty charakteryzują się też większymi rozmiarami, a mając ograniczoną powierzchnię w kuchni nie powinniśmy jej jeszcze pomniejszać przez przewymiarowany piec. Wiemy już zatem, że kwestia dopasowania pieca do realnego zapotrzebowania jest bardzo ważna. Na co jeszcze powinniśmy zwrócić uwagę?

Zwróćmy uwagę na to, jak łatwo jest utrzymać sprzęt w czystości. Kupując profesjonalny sprzęt do restauracji możemy oczywiście spodziewać się pewnego standardu, jakim jest wykonanie z blachy nierdzewnej. Ułatwi ona bez wątpienia czyszczenie, nawet z wykorzystaniem agresywnej chemii, jednak warto szukać dodatkowych ułatwień, abyśmy musieli mniej czasu poświęcać na wieczorne przygotowywanie kuchni do ładu i porządku. Niektóre piekarniki oferują na przykład funkcję pirolizy. Dzięki tej funkcji, piekarnik rozgrzewa się do temperatur powyżej normalnych, użytkowych i niejako wypala resztki żywności i inne zanieczyszczenia, które pozostały jeszcze w środku. Oczywiście piroliza zadziała jedynie na brud wewnątrz piekarnika, ten na zewnątrz będzie trzeba usunąć bardziej tradycyjnymi sposobami.

 


Wybierzmy te piece konwekcyjne, które oferują nam programy automatyczne. Oczywiście i tak najważniejszy będzie człowiek i to on jest odpowiedzialny za końcową jakość pieczonych rzeczy, ale taka automatyka znacząco ułatwi mu pracę i ograniczy czas niezbędny wcześniej do pilnowania zawartości pieca. Systemy automatyczne pozwolą zrezygnować z konieczności każdorazowego ustawiania optymalnej dla danej potrawy temperatury, mocy, czasu lub trybu pieczenia. Wystarczy tylko wybrać z menu potrawę która za chwilę wyląduje w piecu i wcisnąć start – resztą zajmie się już program pilnujący, aby wybrane przez nas parametry były skutecznie utrzymywane przez cały czas pieczenia.

Dodatkowe tryby pracy piekarnika to coś, czego powinna sobie życzyć każda restauracja. Standardowe tryby pieczenia zapewne sprawdzą się w większości przypadków – szczególnie jeśli kucharz jest tradycjonalistą – jednak spójrzmy co może jeszcze umożliwić nasz piekarnik, jeśli oczywiście wybierzemy wystarczająco zaawansowany model. Sonda, do mierzenia temperatury w środku naszej potrawy sprawdzi się znacząco lepiej niż samo ustawienie mocy przed rozpoczęciem pracy piekarnika. Sonda sous-vide zaoferuje inny zakres temperatur i trybów pracy, dzięki czemu będziemy mogli zaserwować gościom produkty przygotowywane w tej, jakże modnej ostatnio, postaci. Pieczenie suchym powietrzem lub mieszanie pary i konwekcji może natomiast sprawić, że smak naszych potraw będzie wyjątkowy.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply