Czym jest i jak działa piec konwekcyjny?

Piec konwekcyjny jest elementem kuchennego wyposażenia, który wspaniale sprawdza się w profesjonalnych lokalach gastronomicznych. Sprzęt tego typu zyskuje aktualnie na popularności, jednak wciąż trudno jest znaleźć rzetelne informacje na jego temat. Na jakiej zasadzie funkcjonuje? Jakie są jego główne wady i zalety? Jak wybrać niezawodny piec konwekcyjny, który doskonale będzie sprawdzał się przez długi czas? Postanowiliśmy odpowiedzieć na te i inne najpopularniejsze pytania dotyczące pieca konwekcyjno-parowego. Mamy nadzieję, że dzięki naszym wskazówkom inwestycja w piec konwekcyjno-parowy będzie udanym wyborem dla Twojego lokalu gastronomicznego.

Czym jest piec konwekcyjno-parowy?

Piec konwekcyjno-parowy jest urządzeniem gastronomicznym, które w znaczący sposób ułatwia proces przygotowywania potraw i skraca czas obróbki termicznej. Dzięki temu można gotować szybciej, a jak wiadomo, czas w każdej restauracji jest czymś nie do przecenienia. Piec konwekcyjny to wielofunkcyjny sprzęt, który umożliwia różne sposoby przygotowywania żywności, takie jak np. pieczenie, smażenie, grillowanie czy blanszowanie. W prosty sposób można też w jego wnętrzu odgrzewać przygotowane wcześniej dania. Wszystkie te funkcje sprawiają, że nie trzeba wyposażać zaplecza kuchennego w wiele różnych sprzętów, ponieważ w zupełności wystarczy tylko piec konwekcyjny.

Jak działa piec konwekcyjno-parowy?

Tego rodzaju urządzenia wykorzystują zjawisko konwekcji. Umożliwia ono łatwe transportowanie i oddawanie ciepła. Konwekcja może zachodzić dzięki dwóm głównym czynnikom: różnicy temperatur oraz sile przyciągania. Piec konwekcyjno-parowy wyposażony jest w specjalne wentylatory. Wprawiają one powietrze znajdujące się we wnętrzu komory w ruch poziomy. Trafia ono do filtra, który ma za zadanie wychwycić znajdujący się w nim tłuszcz. Po zakończeniu tego procesu powietrze ponownie wędruje do wentylatorów i krąży w takim obiegu zamkniętym przez cały czas gotowania. Zastosowana technologia powoduje, że tego rodzaju urządzenia mają wiele istotnych punktów przewagi nad klasycznymi piecami czy mikrofalówkami.

Jakie są główne zalety pieca konwekcyjnego?

Zastosowanie pieca konwekcyjno-parowego pozwala nawet o kilkadziesiąt procent obniżyć ilość wykorzystywanej energii, a także wody i tłuszczy używanych w procesie gotowania. Jak więc doskonale widać, oszczędność prądu i produktów zużywanych do gotowania dań jest zdecydowanie mniejsza. W dłuższej perspektywie piec konwekcyjny może przyczynić się do lepszego bilansu ekonomicznego Twojego biznesu! Inwestycja ta naprawdę szybko się zwraca. Drugą ważną zaletą jest to, że pasują niemal do każdego pomieszczenia. Piece konwekcyjne nadają się nawet do bardzo kameralnych przestrzeni kuchennych, ponieważ można ustawiać je piętrowo – jeden na drugim.

Działanie gorącego powietrza powoduje, że potrawy gotują się równomiernie, mają fantastyczną konsystencję, smak i przede wszystkim: zachowują wszelkie najważniejsze wartości odżywcze, takie jak witaminy, czy makro i mikroelementy. Żywność poddawana takiej obróbce termicznej nie jest też przesuszona, ponieważ strumień gorącego, wilgotnego powietrza zapewnia im odpowiednią soczystość. Zastosowana technologia zapobiega również przechodzeniu różnych zapachów i aromatów, dzięki czemu w jednym czasie w komorze pieca można przygotowywać różne dania. Kucharz korzystający z tego rodzaju pieca ma więcej swobody i może skupić się w międzyczasie na innych, ważniejszych czynnościach. Nie musi bowiem nieustannie doglądać potrawy, obracać jej czy martwić się o przypalenie.

Piece konwekcyjno-parowe dysponują bardzo szerokim spektrum temperatur. Rzadko ulegają także poważnym awariom. Przed przystąpieniem do korzystania z pieca tego typu należy jednak dokładnie przeszkolić personel. Piece konwekcyjno-parowe najlepiej sprawdzą się w średnich i dużych lokalach gastronomicznych, ponieważ tego rodzaju urządzenia są przystosowane do jednorazowego przygotowywania wielu porcji jedzenia.

Większość pieców konwekcyjno-parowych posiada także funkcję automatycznego czyszczenia, co znacznie ułatwia dbanie o urządzenie.

 

Szeroka oferta pieców konwekcyjno-parowych

 

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply